Mobile Menu button
home
X
delen:

Kosten warmtepomp

De kosten van een warmtepomp zijn niet zomaar te noemen, omdat deze van veel factoren afhangen, waaronder het type warmtepomp. Houd daarnaast rekening met eventuele extra kosten voor het geschikt maken van uw woning. Uw huis moet namelijk uitstekend geïsoleerd zijn voor een gunstig rendement, zeker bij een all-electric warmtepomp. Is uw huis niet genoeg geïsoleerd? Dan dient u, naast de aanschaf van de warmtepomp, te investeren in betere isolatie, waardoor de kosten nog hoger oplopen. Warmte Groep legt uit hoeveel een warmtepomp kost en waaruit de kosten zijn opgebouwd.

Wat kost een warmtepomp?

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende soorten warmtepompen bestaan. We onderscheiden hierbij de hybride warmtepomp van de all-electric warmtepomp.

Kosten all-electric warmtepomp

De all-electric warmtepomp is een volledig elektrische waterpomp die uw woning en het water verwarmt. Onder all-electric warmtepompen vallen ook weer verschillende soorten die onderverdeeld worden op basis van de warmtebron, namelijk de water-waterwarmtepomp, lucht-waterwarmtepomp en grond-waterwarmtepomp.

De all-electric warmtepomp kost doorgaans tussen de € 10.000,- en € 20.000,-.

Kosten hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Hierbij doet de warmtepomp het meeste werk om het huis warm te houden en als het zeer koud is, springt de cv-ketel bij. Ook zorgt de cv-ketel voor het warme water in de keuken en badkamer. Bij de hybride oplossing is een kleinere warmtepomp geschikter.

De kosten van een hybride warmtepomp liggen doorgaans tussen de € 6.000,- en € 10.000, -, exclusief cv-ketel.

Waaruit zijn de warmtepomp kosten opgebouwd?

De kosten van warmtepompen lopen door meerdere redenen sterk uiteen. Allereerst liggen de kosten van de hybride warmtepomp lager, omdat een kleinere warmtepomp in dit geval voldoende is. Ook spelen het vermogen in kW van de warmtepomp en de installatie een grote rol in de prijs. Daarnaast wordt er bij de totale prijs voor een all-electric warmtepomp rekening gehouden met arbeidskosten voor de aanleg van een zwaardere stroomaansluiting en het aanpassen van de meterkast, geen rekening gehouden is met als de netbeheerder uw stroom aansluiting moet verzwaren.

Extra kosten all-electric warmtepomp

Als u overgaat op een all-electric warmtepomp, komen er naast de aanschaf van de warmtepomp zelf, nog andere kosten bij:

Het vervangen van uw radiatoren en thermostaatknoppen
Omdat een all-electric warmtepomp lagere temperaturen hanteert dan een cv-ketel, dienen uw radiatoren groot en dik genoeg te zijn om uw hele huis te verwarmen. Als uw huidige radiatoren te klein of te dun zijn, dient u (een deel) hiervan te vervangen. Bij de vervanging in de woonkamer, keuken en badkamer kunt u uitgaan van ongeveer € 2.500,- bovenop de prijs van de nieuwe warmtepomp. Als uw radiatoren niet voorzien zijn van thermostaatknoppen, dan moet u deze ook aanschaffen en laten plaatsen, wat ongeveer € 60,- kost per stuk.

Zwaardere stroomaansluiting
Bij koud weer gebruikt een all-electric warmtepomp veel stroom, waardoor een zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet belangrijk is. Normaal heeft u een aansluiting van 1x35 ampère nodig, maar met een all-electric warmtepomp is 3x35 ampère essentieel. Het verzwaren van de stroomaansluiting kost via uw netbeheerder ongeveer € 400,-.

Subsidie voor warmtepompen

Als u uw huis gaat verduurzamen komt u vaak in aanmerking voor subsidie en dit geldt ook voor de overstap naar een warmtepomp. Voor de aanschaf van uw warmtepomp kunt u namelijk de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en het vermogen.

Het terugverdienen van de warmtepomp kosten

Het kopen van een warmtepomp is een investering die u op de lange termijn terugverdient. Omdat u minder tot geen gas meer gebruikt, bespaart u op uw maandelijkse energierekening. De terugverdientijd hangt af van de totale kosten voor de warmtepomp en de jaarlijkse besparing. Als u de totale kosten door de jaarlijkse besparing deelt, rekent u grofweg uit wat de totale terugverdientijd bedraagt (externe invloeden buiten beschouwing gelaten).

Meer informatie over de kosten van warmtepompen?

Wilt u meer weten over de warmtepomp prijzen? Schakel dan de hulp van Warmte Groep in. We zijn gespecialiseerd in warmtepompen, waaronder de installatie en het onderhoud. Neem direct contact op met onze specialisten.


085-401 6209 info@warmtegroep.nl


Duurzaam

Om het milieu zo min mogelijk te belasten rijden wij daar waar mogelijk elektrisch, gebruiken wij zo min mogelijk papier en als deze beschikbaar zijn laten wij u bij een reparatie de keus om een refurbished vervangingsonderdeel te plaatsen.

duurzaam-foto-2.jpg duurzaam-foto-3.jpg
...